Η Σάμος (Νησιά του βορείου Αιγαίου)

Η πρώτη φορά που πήγα στην Ελλάδα ήταν το 2000 κι ήταν αρχές Σεπτεμβρίου. Καλή εποχή για να επισκεφτώ την Σάμο, επειδή δεν είχε πλέον τόσο πολλούς τουρίστες, και η αποπνικτική ζέστη του Αυγούστου είχε σταματήσει. Ήταν και το έτος των πυρκαγιών των δασών στη Σάμο, και πολλή απ’ την βλάστηση στο νότιο μέρος του νησιού ήταν, δυστυχώς, κατεστραμμένη.

Η Σάμος είναι ένα από τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Είναι αρκετά μεγάλο, ορεινό και δασόφυτο, και βρίσκεται πολύ κοντά στη μικρασιατική ακτή. Το νησί είναι γνωστό ιδιαίτερα για το καλό κρασί του, το μοσχάτο, που φτιάχνουνε για την ελληνική αγορά και για εξαγωγή. Επίσης καλλιεργούνε ελιές, σύκα, διαφορά λαχανικά και φρούτα, και η κτηνοτροφία είναι εξαπλωμένη σ’ ολο το νησί. Στη Σάμο υπάρχουνε πολλοί μαγευτικοί οικισμοί με γραφικά στενά, άσπρα σπίτια με στέγες από κεραμίδια, δρόμοι με μπαράκια, ταβέρνες και μαγαζιά και αρχαιολογικά μνημεία παντού. Έμεινα πρώτα εφτά μέρες στο Κοκκάρι, χωριό που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, και που είναι όμορφο, ήσυχο και παραδοσιακό. Από εκεί πήγαμε με το ποδήλατο να επισκεφτούμε την βόρεια ακτή μέχρι την πόλη Καρλόβασι, μπροστά στη θάλασσα, τους αμπελώνες και τα λιβάδια. Μέσα στα χωριά κι απ’ εξω υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ουζερί και ψαροταβέρνες που σερβίρουνε φανταστικό φαγητό κι όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα τυπικά πιάτα της περιοχής.

Η Σάμος είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο Πυθαγόρας, και η πόλη όπου τελειώσαμε τις διακοπές μας ονομαζόταν... Πυθαγόρειο. Στα περιχώρα της πόλης υπάρχουνε πολλά μνημεία από την αρχαία ελληνική και την ρωμαϊκή περίοδο, όπως η αγορά, η σήραγγα του Πυθαγόρα και τα θερμά λουτρά. Πάνω στα βουνά βρίσκονται μερικά αρχαία μοναστήρια που αξίζει τον κόπο να δείτε. Για μένα η ενδιαφέρουσα ιστορία της Σάμου, η ωραία αρχιτεκτονική της και η φιλοξενία των ντόπιων, κάνουνε το νησί ένα απ’ τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας.


11.11.2005 / Carlo Guarini
για την διόρθωση και επί μέρους μετάφραση,
Α. Ρ., 12.10.2005