Καλώς Ήρθατε!

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη στην σαλεντινή χερσόνησο, που βρίσκεται στην κατώτερη γωνία της Περιφέρειας της Απουλίας και ιδιαίτερα στην Επαρχία Λέτσε στην νότια Ιταλία. Είναι μια ερωτική εξομολόγηση σ' ένα μέρος από το οποίο, εγώ ο ξενητεμένος, κατάγομαι. Μια εκδήλωση θαυμασμού για τον πλούτο μακροχρόνιου πολιτισμού και ιστορίας, η οποία βρίθει από παραδόσεις και έργα τέχνης, όχι όμως από έργα αλαζονείας και υπεροψίας. Μια χώρα περιβρεχόμενη από δύο θάλασσες, την Αδριατική και το Ιόνιο, στην τομή μεταξύ Δύσης και Ανατολής, επηρεασμένη από αυτή την αντίθεση στην αρχιτεκτονική, την γλώσσα και τις παραδόσεις.

Πολύπλευρη και πολύχρωμη όπως οι διάφοροι λαοί, που στην διάρκεια των αιώνων ήλθαν από κοντά και μακριά για να την κατακτήσουν και να την κατοικήσουν. Πρόκειται για τους Μεσσάπιους, τους Ιλλυριούς ιθαγενείς του Σαλέντο. Οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, οι οποίοι εποίκισαν την έρημη από κατοίκους χώρα μετά τις αναταραχές της εποχής της καθόδου των φυλών, με αποίκους και μοναχούς, η κληρονομιά των οποίων επηρέασε σημαντικά την περιοχή και ιδιαίτερα τα Δεκατρία Χωρία. Μετά ακολούθησαν οι Νορμανδοί, οι Σταουφέροι, οι Οθωμανοί και οι Σαρακηνοί, οι Αντζουηνέροι, οι Αραγώνιοι και οι Σαβόιοι.Μια χώρα ευλογημένη με ήπιο κλίμα, άπλετη σε ήλιο και φως. Με εύφορα χωράφια που παράγουν ελιές, σταφύλια, σύκα, σιτηρά, διάφορα όσπρια, πολλά χορταρικά και φρούτα, που όμως λόγω λειψυδρίας δεν έδιναν αρκετά στους ανθρώπους για να ζήσουν.

Αυτή η σελίδα θέλει να φέρει τον παρατηρητή πιο κοντά στην περιοχή του Σαλέντο, μέσα απο την γλώσσα των εικόνων και μερικές πρόσθετες πληροφορίες, με την αρχιτεκτονική και την υποδομή της, το φυσικό τοπίο της, τα σχήματα, τα χρώματα και τους ανθρώπους της. Δεν θα αναφερθώ σε ιστορικές χρονολογίες ή σε γεωγραφικά στοιχεία, αλλά στις οπτικές> εντυπώσεις που δημιουργούν οι φωτογραφίες και που ίσως ανοίξουν την όρεξη στον παρατηρητή να επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή. Το παρουσιαζόμενο φωτογραφικό υλικό το έχω συλλέξει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια και αντικατοπτρίζει, μαζί με τα σύντομα κείμενα, την δική μου οπτική γωνία της χώρας. Είναι φωτογραφίες που ελήφθησαν σε εκδρομές σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής, και παρουσιάζουν στιγμιαία την καθημερινή ζωή, μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής μου, τελείως ερασιτεχνικά.

Η Θέα στη Θάλασσα με τα μάτια ενός κεντροευρωπαίου που λαχταράει ήλιο, διψασμένου για τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Ενα φανταστικό ταξίδι σε μια περιοχή της Ιταλίας, η οποία ίσως να μην ταιριάζει με τα στερεότυπα που έχει για αυτή την χώρα ο περισσότερος κόσμος.

Η Θέα στη Θάλασσα, ο τίτλος στα ελληνικά, επειδή ο ιστορικός, πολιτισμικός, γλωσσικός και ανθρώπινος συσχετισμός του Σαλέντο και άλλων περιοχών της Κάτω Ιταλίας με την Ελλάς, τον ελληνικό κόσμο, παραμένει ακόμη παρών.7.2.2005 / Δημ. Αγγελόπουλος
για την διόρθωση και επί μέρους μετάφραση,
Βασιλική Σινογεώργου 28.04.2005

Εικόνες πιαμένες απ' το βιβλίο:
Grecia Salentina: Arte, Cultura e Territorio; Congedo Editore